Кадруване по върховете на съдебната власт извън Висшия съдебен съвет и

...
Кадруване по върховете на съдебната власт извън Висшия съдебен съвет и
Коментари Харесай

Висш магистрат разкри как Пеевски се меси в съдебната власт

Кадруване по върховете на правосъдната власт отвън Висшия правосъден съвет и лобиране на политици за партийни каузи. За това описа обществено районният арбитър Методи Лалов, който преди 3 година беше ръководител на Софийския областен съд. Откровенията на Лалов пристигнаха по време на конгрес за независимостта на съда, организиран от самодейност " Правосъдие за всеки "  и гражданско придвижване БОЕЦ. По време на конференцията ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов за следващ път сложи въпроса за зависимостите в правосъдната власт. 

Лалов разказа две показателни случки, без обаче да посочва имена. Пред " Сега " той изясни, че икономисва имената, защото е сигурен, че другите участници в събитията няма да ги потвърдят. Първата е от 2012 година, преди да бъде определен за началник на районния съд - пост, който напусна предварително като знак на противоречие с политиката на тогавашния Висш правосъден съвет. Тогавашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева обяснила на Лалов, че с цел да бъде определен, би трябвало да има поддръжката на шефа на Върховния административен съд - по това време Георги Колев. Затова и тримата се видели в столично заведение. Но инцидентно там се появил и " корпулентен " политик, който се познавал с Янева и Колев. Политикът имал друга среща, само че пристигнал на масата при тях. " Попита какво става тук? Те му обясниха - ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от лошите няма да има, невероятно е. В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели - ама да не стане по този начин, и в този момент изтъквам - да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов (Веселин Пенгезов, ръководител на Софийския апелативен съд, а в този момент редови арбитър и обвиняем за корист с евросредства, б.а.), който аз водих при Ахмед Доган. "  Това описа обществено арбитър Лалов преди седмица, се чува във видео, публикувано от " Свободна Европа ". Според " Свободна Европа " политикът е Делян Пеевски.

" Не разгадавам на институции, казах го на подобен конгрес, с цел да чуят хората ", изясни пред " Сега " Лалов за какво приказва едвам в този момент, а не е сезирал Висшия правосъден съвет да вземем за пример.

МОЛБА ЗА ПРОТАКАНЕ

Втората показателна преживелица, разказана от Лалов, е от 2015 година, когато той към този момент е ръководител на районния съд. Тогава при него пристигнал " правист с огромен принос към днешното положение на законодателството ". По това време въпросният правист е народен представител. При Лалов го пратил висш арбитър. " Очаквах или да изиска нещо неправилно, или да говорим за законодателни промени, които ще облекчат работата на районния съд ", описа и пред " Сега " Лалов. Политикът обаче от вратата си споделил, че има изпълнително дело против партията му, което би трябвало да се забави и към него да не се шуми. Ставаше дума за 21 хиляди лева, които политическата мощ не е платила за наем на къща в полите на Витоша. Лалов му споделил, че в случай че си показват, че поради помощта за решение на сградния проблем на съда, си мислят, че са си купили съд, бъркат. И отпратил политика. По време на председателството си Лалов съумя да реалокира Софийския областен съд в така наречен военно НДК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР